Zavallılar Filmi Fragmanı İçin: POOR THINGS | Official Trailer | Searchlight Pictures

Anahtar Kelimeler: Zavallılar, Yorgos Lanthimos, Emma Stone, Willem Dafoe, absürt komedi, dram, film incelemesi, sinema, film eleştirisi, erkek hegemonya, dördüncü duvar

Yorgos Lanthimos imzalı Zavallılar filmi 9 Şubat tarihi ile vizyona girdi. Yönetmen izleyiciyi sarsma konusunda filmografisine tanıdık bir tavır takınmış. Emma Stone ve Willem Dafoe'nun başrollerini paylaştığı Zavallılar, 19. yüzyılda geçen bir doğum sancısını anlatıyor adeta. Film, intihar eden bir kadının boğulduktan sonra kurtarılması ve kendi bedenine rahmindeki çocuğunun beyninin koyulmasıyla başlıyor. Baş karakter Bella Baxter (Stone) hayata gözlerini açıyor ve bizler de izleyici olarak bu büyümeye tanıklık ediyoruz. Bella, beyni ve bedeni arasındaki uyumsuzluk sebebiyle filmin başından beri tuhaf davranışlar sergiliyor. Bu durum, onu yaratan bilim adamı Dr. Godwin (Dafoe) ve diğer karakterler gibi seyirci için de oldukça komik sahneler ortaya koyuyor.

Zavallılar ile Bella büyürken biz de dünyayı yeniden görmeye başlıyoruz. Onun birçok şeye anlam veremeyişi ve sorgulayışı izleyiciyi de tetikliyor. Film boyunca normal olan birçok şeyi sorgulamak aslında yönetmenin de izleyiciye ödevi sanki. Özellikle dünyadaki adaletsizliğe ve onca acıya serüveni içinde ilk kez ağlayarak tepki veriyor Bella. Filmin bir sahnesinde Bella, Dr. Godwin'e "Neden bana bunu yaptınız?" diye soruyor. Dr. Godwin ise "Seni daha iyi yapmak için." diye cevap veriyor. Daha iyi olanın ne olduğuna karar vermek zor Zavallılar’da. Zira para kazanmak için hayat kadınlığı yapmak zorunda kalan baş karakterimiz, bir noktada artık hayattan zevk almamaya da başlıyor. Ancak sonrasında hayatta da olduğu gibi keyif almanın bir yolunu buluyor.

Lizbon Sahnesi                                                                                                                      Deniz Sahnesi

Film görselliğine de değinmezsek olmaz. Özellikle kostümler ve mekanlar Zavallılar’ın atmosferine muazzamb ir katkıda bulunuyor. Mekanların bir kısmı gerçekte bildiğimiz yerler olsa da ütopik bir şekilde yeniden yaratılmışlar

Filmde karakterimizin dördüncü duvarı yıkması da sıklılıkla rastladığımız bir durumdur. Bella sanki hayatı sorgularken bize de hesap sorar bir nevi. Film renk geçişleri ile de uyanık tutar ve büyüler bizi. Ama bunun yanı sıra düşünmemizi ve aktif bir izleyici olmamızı ister yönetmen.

Zavallılar Gözünden Erkek Hegemon Dünya

Poor Things Son Sahne

Zavallılar filminin incelenmesi gereken bir diğer yüzü ise erkek hegemon dünyanın temsilleri üzerinedir. Filmi taşıyan isimlerden biri olan Mark Ruffalo da karşımıza Duncan karakteri olarak çıkar. Duncan, erkek hegemonyasının en sert temsilidir. Gücünü ve otoritesini kullanarak diğer insanları kontrol etmek konusunda tereddüt etmez. Özellikle kadınlara karşı tavrı oldukça istismarcıdır. Filmin bir noktasında ciddiyetten ve bağlılıktan uzak bir ilişki istediğini söyler. Bellla buna uygun davrandığındaysa ona saplantılı bir şekilde bağlanır. Ancak sonrasında istediği tek şeyin intikam olduğunu da görürüz. Filmin diğer erkek karakterleri ise erkek hegemonya dünyasının farklı taraflarını yansıtırlar. Dr. Godwin, entelektüel, rasyonel ve sorgulanamaz yüzü temsil ederken, Max (Ramy Youssef), bu dünyanın daha duygusal ve kırılgan -belki de olması gereken- en zararsız yüzünü temsil eder.

Neyse ki Bella’nın bu macerası bir şekilde onun sonda bize attığı muazzam gülümsemeyle sonuçlanır. Zavallılar, Emma Stone’a Oscar getirirken izleyicinin hafızasına da muazzam bir şekilde kazınmış görünüyor şimdiden. İzleyecek olanlara iyi seyirler.

Daha önceki yazılarım için:

Yağmur İnce
Yücel Kültür Vakfı