YÜCEL KÜLTÜR VAKFI

KÜLTÜR VE SANATI YÜCELTEN BİR GENÇLİK HAREKETİ!

Yücel Kültür Vakfı, kurulduğu 1969 yılından beri gerçekleştirdiği etkinlikler ve projelerle gençlerin hayatlarında fark yaratmayı hedeflemektedir. Gençlere hizmet vermek misyonu ile kurulan Yücel Kültür Vakfı’nın amacı, kültür ve sanat alanında kendisini geliştirmek isteyen veya hayallerine ulaşmak için destek bekleyen hevesli, istekli gençleri hayalleriyle buluşturmak ve destek olmaktır.

Kültürün ve sanatın öncelikle gençlerin hayatlarındaki değiştirici ve dönüştürücü etkisine inanmış ve tüm varlığını bu yolda vakfetmiş olan Yücel Kültür Vakfı; kültürü ve sanatı “yücelten” bir sivil toplum kuruluşu olmayı kuruluş felsefesi olarak kabul etmekte ve YÜCEL ismini de buradan almaktadır.

Gençlerin hayallerini, projelerini yine gençlerin sürece aktif katılımı ile gerçekleştiren Yücel Kültür Vakfı; şeffaf, gençler arasında dil, din, etnik köken, cinsiyet gibi herhangi bir ayrım yapmadan; ülkesine faydalı, çağdaş, donanımlı, sağduyulu, hayatı sorgulayan gençlerin yetişmesi için çalışmaktadır. Vakfımız yarım yüzyılı geçen bir süredir yarınını bugünden değiştirmek isteyen gençlerin katılımı ile her geçen gün büyüyen bir beraberliğin ortağı olmaktan dolayı son derece mutludur.

Vakfımız uluslar arası gençlik değişim programları ile birçok gencin Avrupa fırsatlarından faydalanmasını sağlamakta; düzenlediği ulusal eğitimler, projeler, seminerler ile gençlerin kendilerini geliştirmelerinin önünü açmaktadır. Bununla beraber verdiği burs ve hibeler ile maddi desteğe ihtiyaç duyan gençlerin her zaman yanında olmuştur. Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’deki akredite kuruluşlarından olan YKV, Avrupa Gönüllü Hizmeti projelerinin ev sahibi, gönderici kuruluşu ve gençlik projelerinin başvurucusu ve partnerliğini yapmaktadır.

YÜCEL KÜLTÜR VAKFI’NIN TARİHÇESİ

Yücel Kültür Vakfı Türk Medeni Kanunu uyarınca İstanbul 9. Asliye Hukuk Hakimliği'nin 969/230 sayılı kararı ile kurulmuştur.

Büyük bir kısmı Amerikan Lisan ve Ticaret Dershanesi Koruma Derneği'nin de kurucularından olan Vakfımızın ilk kurucuları toplamda 21 eğitimci, 19 işadamı, 26 doktor, avukat gibi serbest meslek erbablarının bir araya gelmesi ile oluşmuştur.

Vakıf, amaçları doğrultusunda geçici olarak Caferağa Sok. No:6 Eminönü - İstanbul adresinde faaliyete geçmiştir. İki yıl sonra kendi mülkü olan Sultanahmet’teki tarihi Abud Efendi Konağı'na taşınmıştır. Konağın ve külliyenin adı Yücel Kültür Vakfı binası olarak tescil edilmiştir.

Müteakip yıllarda eğitim ve kültür alanlarında toplumsal bir görev edinen Vakıf, bünyesinde Yücel Dersanesi'ni kurmuş; lisan, ticaret, sekreterlik, muhasebe kursları ile gençlerin meslek sahibi olmalarına katkıda bulunmuştur.

Vakıf tarihi boyunca gençlik faaliyetleri olarak Tuzla, Gümüşyaka, Uludağ, Ağaçlı, Kilyos ve Caddebostan’da gençlerle beraber yaz kampları düzenlemiştir.

Gençlik değişim programları çerçevesinde yurtdışı kamplara ve uluslararası seminerlere bir çok gencimiz Vakıf aracılığı ile gönderilmiştir. Bu programlar halen devam etmektedir.

Engelli ve kimsesiz çocukların yetiştirilmeleri için diğer dernek ve vakıflar ile çalışmalar yapılmıştır. Sultanahmet binasında kardeşlik kulübü kurulmuş, haftanın belli günleri gençlerin spor ve diğer becerilerini geliştirmek için çeşitli kültürel faaliyetler gerçekleştirilmiştir.

Vakfın kuruluşunu takip eden yıllarda Türkiye’deki yabancı dil kurslarının çoğalması, daktiloların yerlerini bilgisayarlara bırakması, Sultanahmet’in yerleşim alanından çok turizme hizmet eden bir bölge olması ile birlikte Yücel Dersanesi faaliyetlerini durdurmuş, ancak Vakıf bünyesinde gençlerin desteklenmesi sürdürülmüştür; sosyal faaliyetler ağırlıkla yerini muhtelif amaçlı burslara, kültürel ve sanatsal proje ve aktivitelere bırakmıştır.

Bu süreçten sonra gençlik çalışmaları alanında daha aktif bir rol üstlenen Yücel Kültür Vakfı, başlattığı yeni projeler ve genişlettiği burs programları ile her geçen gün daha çok gence ulaşma hedefiyle emin adımlarla ilerlemektedir.